Какво е 4G Новини Покритие Контакти 0 999 111 MyMax Кошница
Кошницата е празна!
Общи условия Покритие Бг En Ру Бизнес Клиенти

Новини

Макс Телеком ще пусне първата българска 4G LTE мрежа

04.02.14 Макс Телеком ще пусне първата българска 4G LTE мрежа

 

Телекомуникационният оператор Макс Телеком разкри плановете си за 2014 година, свързани със стартирането на първата национална 4G LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz. Даниел Купсин, Председател на Борда на Директорите на компанията, заедно с изпълнителния директор Питър Ковел и Тони Робинсън, член на Борда на директорите, представиха актуалните глобални тенденции в развитието на 4G LTE технологията и потребността на българския пазар от възприемането на тази мобилна технология от четвърто поколение.

Представителите на медиите имаха шанса да бъдат първите лица, извън компанията, тестващи първата българска 4G LTE мрежа. Скорости от 67 Mbps бяха лесно постигнати по време на тестовете, чрез достъп през различни крайни 4G LTE устройства и таблети. Макс Телеком понастоящем тества и оптимизира своята 4G LTE мрежа. 4G LTE услугите се очаква да бъдат предоставяни на крайните потребители през първата половина на годината.

4G LTE е безспорно най-доброто решение за мобилен интернет достъп, от гледна точка на скорост и времезакъснение, и Макс Телеком вярва, че българските потребители ще имат огромни ползи от тези високоскоростни услуги. Стратегическите ни планове са фокусирани върху пълно 4G LTE покритие навсякъде на закрито и на открито. Компанията има петгодишен план за развитие на мрежата, започвайки с големите градове и курортите. За старта Макс Телеком ще има над 20% покритие на българското население“, заяви Питър Ковел, изпълнителен директор на компанията. „4G LTE е най-бързо развиващата се мобилна технология и може да се определи като следващата стъпка в подобреното потребителско изживяване, защото позволява  безпроблемно и по-бързо браузване, използване на интерактивна телевизия, HD видео стрийминг, групови видео разговори и интерактивни онлайн мобилни игри“, добави също г-н Ковел.

 

Световни тенденции в 4G LTE

  • Според последни проучвания 4G LTE набира все по-голямо приложение по света – 263 LTE мрежи в 97 държави са пуснати в   търговска експлоатация, от които 112 са открити само през 2013 г.
  • Общият брой на 4G LTE мрежите по света се очаква да надмине цифрата 447 до края на тази 2014 г.
  • 456 оператора в 135 страни са заявили ангажимент в изграждането и експлоатацията на 4G LTE.
  • 1800 MHz е най-широко използваният спектър за 4G LTE внедрявания, който обслужва милиони абонати на 44% от 4G LTE мрежите в световен мащаб. Този спектър до голяма степен ще подпомогне международния роуминг за мобилен пренос на данн.
  • Въвеждането на гласови услуги чрез 4G LTE, т. нар. VoLTE, ще бележи също развитие през 2014 г. и ще бъде широко разпространен към края на тази година или през 2015 г. С VoLTE, абонатите могат да използват HD глас и други по-богати комуникационни услуги, използвайки своите LTE смартфони. VoLTE има за цел да осигури гласова услуга, която е поне толкова надеждна, колкото и тази на настоящите клетъчни системи.
  • 1240 са пуснатите в експлоатация 4G LTE устройства, от които 455 (36%) са смартфони - доминиращата категория мобилни устройства. Таблетите също набират популярност.

 

Българските тенденции

  • Макс Телеком извърши първият 4G LTE пренос на данни през септември месец миналата година. Оттогава Макс Телеком работи усърдно на вътрешно ниво, за да развие изграждането на своята 4G LTE мрежа.
  • България изостава малко от световните тенденции, което е странно, имайки предвид, че страната е водеща в света по отношение на високоскоростен широколентов интернет. Хората са свикнали да имат високоскоростен интернет достъп в своите домове и офиси, така че трябва се наложи схващането, че мобилният интернет е ефективен и съвременен стандарт за мобилен пренос на данни.
  • Според Digitribe Report - проучване на интернет средата у нас, изготвeно от Digitribe и агенция Pragmatica, българските потребители използват интернет освен по-дълго, и на все по-разнообразни места. Стават и все по-мобилни - 73.5% е ръстът в употребата на смартфони за интернет употреба през 2013 г., спрямо предходната година.
Списък с новини

Онлайн чат

Задайте въпрос на наш сътрудник, започнете чат сега.

Задай въпрос

Бюлетин

Получавайте първи нашите новини и промоции на вашия e-mail
line

line

Анкета

Кой тип мобилен интернет предпочиташ?
виж резултати
Кошница1
сравни1
icon